- Cum comentati faptul ca, deocamdata cel putin, nici o instanta interioara a magistratilor nu a sanctionat in vreun fel declaratiile partizane politic ale presedintelui BEC, Emil Ghergut? - Problema - Cum comentati faptul ca, deocamdata cel putin, nici o instanta interioara a magistratilor nu a sanctionat in vreun fel declaratiile partizane politic ale presedintelui BEC, Emil Ghergut?
- Problema neutralitatii, a impartialitatii magistratilor este esentiala intr-un stat de drept si este nevoie de prevederi legale mult mai clare care sa sanctioneze derapajele de la echidistanta, de tipul celui produs de dl. Ghergut. Singurii care pot lua o masura sanctionatorie sunt cei de la Consiliul Superior al Magistraturii, or, faptul ca o asemenea masura nu a fost asumata de majoritatea membrilor CSM mi se pare, mai degraba, o eroare.
- Guvernul si-a insusit, marti, propunerile Pro Democratia privind limitarea posibilitatilor de a se produce fraude la scrutinul de duminica, iar BEC a acceptat reducerea numarului de sectii de votare in care se poate vota pe listele speciale. De ce atat de tarziu si, mai ales, cine s-a opus la aceste propuneri pe care dvs. le-ati formulat inca inaintea inceperii campaniei electorale?
- Este, intr-adevar, cam tarziu, s-au hotarat chiar in ceasul al 12-lea, dar, mai bine mai tarziu, decat niciodata. Atunci cand noi am propus un set de modificari ale legii electorale abia intrate in vigoare, menite sa lase cat mai putin spatiu pentru nereguli si fraude, s-au opus reprezentantii PSD. Ei au contraargumentat, la ideea reducerii numarului de sectii in care pot vota, pe lista suplimentara de tip 2, cetatenii aflati in alta localitate decat cea de domiciliu, cu imposibilitatea de a organiza asemenea sectii, iar, in chestiunea distribuirii de copii ale listelor suplimentare catre reprezentantii partidelor in birourile electorale de sec