In ultimii ani, Guvernul, Consiliul Judetean, APAPS, AVAB (mai nou AVAS) si diferiti politicieni au gravitat in jurul combinatului de odinioara - Clujana. Preluarea acesteia de catre Consiliul Judetean Cluj (CJ)a fost o manevra politica.
In anul 2000, muncitorii proaspat concediati de la Clujana primeau scrisori de la PDSR, promitandu-li-se - in schimbul voturilor - locuri de munca si redeschiderea combinatului. Adica, exact ce promitea PSD Cluj si in acest an. Cel mai implicat pe plan local a fost ex-presedintele CJ Cluj, Serban Gratian, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD.
In urma cu un an acesta recunostea ca incerca sa treaca datoriile Clujana la datoria publica. Mai exact, recunostea ca afacerea se face pe bani publici, luati din buzunarul cetateanului.
Legal, insa, intreprinderea fiind inchisa operational din 1999, singura conditie posibila pentru redeschiderea ei ar fi fost privatizarea, iar asta, numai cu un investitor strategic PRIVAT. Iar CJ nu e deloc investitor privat!
Relansare cu cantec
"Transferul actiunilor SC Clujana SA din portofoliul APAPS catre CJ Cluj s-a realizat in urma solicitarii acestuia din urma", dupa cum sustinea Adriana Pitic Tran, directorul Directiei de comunicare din APAPS. Iar OG 47/2003 arata la art.2: "CJ va indeplini si atributiile privind procesul de privatizare".
Mai exact, institutiile abilitate sa privatizeze, iar ulterior ca sa vanda macar activele Clujana, sunt de acord sa paseze aceasta responsabilitate pe umerii Consiliului Judetean, care, ulterior, o poate privatiza asa cum va crede de cuviinta.
Musca si fugi - varianta Govoreanu
Administrator special la Clujana este numit de CJ, Ion Constantinescu Govoreanu. Membru PSD. Adica, ci