Astazi, la Tribunalul din Milano, urmeaza sa fie pronuntata sentinta in procesul Sme avandu-l ca inculpat pe premierul italian Silvio Berlusconi. Procuroarea Idla Boccassini a solicitat 8 ani de inchisoare si interzicerea definitiva de exercitare de functii publice pentru presedintele Consiliului, pentru coruptie in acte judiciare.
Astfel, Berlusconi este acuzat de a fi platit judecatorii, instituind chiar un salariu magistratilor pentru a le influenta sentinta in controversata afacere Sme. Este prima data cand in istoria Italiei un presedinte al Consiliului este pluri-investigat si pasibil de a fi condamnat, faptul daunand imaginii tarii in lume.
"Intr-o tara normala, un proces de aceasta natura ar fi fost demult finalizat", a afirmat ieri Antonio di Pietro, ex-procuror in cazul scandalului "Maini Curate". In cadrul procesului, declansat in 1992, au fost acuzate de coruptie nume rasunatoare ale politicii italiene.
"Capetele de acuzare ale premierului sunt identice cu ale lui Previti, deja condamnat", a continuat Di Pietro. Berlusconi este cel care a dat, iar Previti cel care a primit. Insa, in cazul lui Berlusconi procesul a incetat gratie normei Schifani".
Legea citata a fost emisa special pentru acest caz si declarata ilegala de catre Curtea Constitutionala, datorita faptului ca violeaza principiul egalitatii cetatenilor in fata legii. Trei sunt variantele posibile: absolvirea, prescrierea pedepsei sau condamnarea. Insa, absolvirea este cea mai probabila.
Apararea ar putea invoca in favoarea premierului motivarea de a nu fi comis acte de coruptie, sustinand ca Previti a varsat banii in contul magistratilor fara stirea lui Berlusconi. Sau ar putea pretinde ca infractiunea nu exista, invocand motivarea ca banii remisi judecatorului Squilante reprezentau contravaloarea unor prestatii profesionale.
@N_P