Romania a incheiat negocierile la capitolul Concurenta, dar - remarca BBC - acceptind conditii de monitorizare mai stricte decit orice alta tara candidata, ceea ce ar putea duce la aminarea cu un an a aderarii. Printre sectoarele cele mai afectate se numara cel siderurgic.
Astfel, ajutoarele de stat pentru restructurarea siderurgiei vor fi acordate doar pina la sfirsitul acestui an, iar productia de otel a Romaniei va fi redusa cu doua milioane de tone. Pe linga aceste masuri, Romania va trebui sa justifice ordonanta de luna trecuta prin care datoriile de la RAFO Onesti si Carom au fost preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).
Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana (UE), declara insa ca la negocieri nu s-a ridicat aceasta problema.
In urma negocierilor, partea romana a obtinut acordul UE pentru a acorda ajutoare de stat in valoare de 51.000 de miliarde de lei, insa acestea au fost, in mare parte, date incepind din anul 1993, cind combinatele siderurgice au intrat in restructurari in vederea privatizarii.
Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, sustine ca din anul 2005 nu vor mai fi acordate ajutoare de stat pentru restructurarea combinatelor siderurgice.
Minus doua milioane de tone
Negociatorul-sef Vasile Puscas spune ca vor exista totusi unele exceptii. “Ajutoarele de stat pentru restructurarea sectorului siderurgic se acorda in mod exceptional, doar pina cind companiile devin viabile. Negocierile pentru siderurgie au fost foarte dure, iar rezultatele pot fi considerate bune”, afirma Puscas.
Potrivit angajamentului asumat de Romania, productia de otel va fi redusa cu doua milioane de tone. Adica, de la 11,2 milioane tone cit este in prezent, la 9,2 tone.
Surse autorizate declara ca aceasta reducere nu va fi ur