GASTRONOMIE ESENTIAL - Pe pamant, painea exista de 12000 ani De multe ori, painea a fost comparata cu mama, este la fel de calda. Ambele sunt, daca vreti, un simbol al caminului familial. Istoria painii este la fel de interesanta ca povestile din copilarie. VERONICA GUZUN
NECESARA. Painea nu lipseste de pe nici o masa Unul dintre cele mai placute lucruri in viata este sa gasesti pe masa paine calda si proaspata, dupa ce te intorci obosit si infometat de la serviciu sau de la scoala. Gustul irepetabil te face sa uiti de ziua grea care a trecut si sa te relaxezi. Nici nu observi cum din franzela aceea mare nu ramane decat un cot, iar mai apoi dispare si el.
Aceasta placere pe care o cunoaste fiecare persoana nu este de ieri sau de azi. Painea isi are originea acum 12000 de ani. Pe atunci se faceau lipii. Cu 4000 de ani in urma, cand a fost descoperita fermentarea, a aparut si painea din aluat dospit.
BIBLIE. Procesul de coacere a painii este descris in Biblie de cateva ori. In Vechiul Testament se mentioneaza ca femeile erau acelea care alegeau graul, il faceau faina, framantau aluatul si puneau painea in cuptor. Sub ruinele orasului Pompei au fost gasite brutarii. Acestea functionau pentru saraci. Persoanele care nu aveau multi bani veneau acolo sa-si coaca paine din faina lor. Aristocratii mancau lipii facute din lapte, oua si unt. Atat grecilor, cat si romanilor le placea painea alba. Culoarea era unul din semnele calitatii.
In Imperiului Roman existau diferite sortimente: paine pentru stridii, paine prajitura, paine grabita. Pe vremea lui Pliniu (anii 23-79 d.Hr.), grecii coceau paine cu miere, condimente si fructe. Brutariile erau controlate de cei care detineau puterea. Painea avea gramaj si pret fix. Brutarilor din acea vreme le placea sa tina in secret reteta. Daca un tanar dorea sa devina brutar, el trebuia sa faca o scoala de