Ieri, euro a urcat in fata leului cu 153 de unitati, atingand un nivel de 38.453 de lei. Au fost necesare trei zile de cresteri ale euro, pentru ca moneda europeana sa scoata capul din prapastia in care s-a prabusit saptamana trecuta, cand cursul a ajuns chiar si in jurul valorii de 37.500 lei pentru un euro.
Si dolarul pare sa-si fi luat avant in fata leului, cursul monedei americane crescand cu 131 de unitati. Clientii bancilor au primit ieri, in medie, 28.911 lei pentru un dolar, fata de sfarsitul saptamanii trecute cand cursul cazuse cu 600 de lei. Si pe pietele internationale, dolarul a pierdut din avant.
Investitorii, care se asteapta ca dolarul sa o ia in jos in continuare, au scos repede la vanzare dolarii din conturi si au reusit sa primeasca un pret mai bun fata de nivelurile inregistrate in ultima perioada. De la inceputul anului, dolarul s-a depreciat cu 5,5 la suta in fata euro.
Declinul monedei americane a fost mult mai accentuat in ultimele trei luni, perioada in care pierderea in fata euro a ajuns sa cumuleze 3,5 la suta. Scaderea dolarului incepe sa se transforme in frustrare pentru liderii europeni care se confrunta cu exporturi mai scumpe in SUA, in timp ce preturile produselor americane pe pietele europene scad incontinuu.
Saptamana aceasta, mai multi lideri europeni au iesit la rampa pentru a cere stoparea deprecierii dolarului: Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, si cancelarul german Gerhard Schroeder. Insa americanii nu dau semne ca ar fi impresionati. Pentru SUA, problema deficitului de cont curent care a atins peste 162 de miliarde de dolari in primele sase luni este mult mai stringenta.
Or, spun analistii, un dolar slab ajuta la finantarea deficitului prin stimularea exporturilor si limitarea importurilor.
Ieri, euro a urcat in fata leului cu 153 de unita