Ce este cataracta?
Cataracta este una dintre afectiunile oculare cele mai frecvente, care duce la scaderea progresiva, pina la pierderea totala a vederii, in stadiile cele mai avansate, la unul sau la ambii ochi. Boala este provocata de opacifierea cristalinului (?lentila? situata in interiorul globului ocular, responsabila de focalizarea razelor luminoase pe retina). De obicei, boala este raspindita la aproximativ 70 la suta din persoanele de peste 60 de ani. Se estimeaza ca anual 1,5 milioane de oameni fac operatie de cataracta.
Carnea rosie hraneste reumatismul
Obisnuiti sa mincati zilnic o cantitate destul de mare de carne rosie? Consumul zilnic poate creste riscul artritei inflamatorii, sugereaza o cercetare recenta. Acest lucru se adauga unui sir de probleme de inima, sustine dr. Alan J. Silman, autorul studiului. Carnea rosie poate creste riscul stimularii productiei de anticorpi care actioneaza impotriva colagenului, sustin cercetatorii. Pentru a investiga doar efectul carnii rosii, specialistii de la Universitatea din Manchester au examinat 25.630 de persoane cu virste cuprinse intre 45 si 75 de ani, timp de noua ani. In general, cele care au dezvoltat artrita reumatoida mincau mai multa carne rosie si mai putina vitamina C. Dupa indepartarea influentei fructelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care maninca mai mult de 58 de grame de carne rosie pe zi sint de doua ori mai predispuse sa faca artrita reumatoida decit cele care consuma doar 26 de grame zilnic. In general, cei care se imbolnavesc de artrita maninca mai multa carne rosie si mai putina vitamina C decit persoanele care fac osteoartrita, arata studiul publicat in revista ?Arthritis & Rheumatism?. (L.V.)
Vitaminele, aliatii diabeticilor
Suplimentele multivitaminice ii apara pe bolnavii de diabet de infectiile respiratorii minore, se ar