Dincolo de jocul destul de interesant al cursului valutar, mai calm si mai predictibil dupa interventia de luni a BNR, de reprosurile exportatorilor facute reprezentantilor bancii centrale si mai ales de confruntarile televizate ale celor doi candidati la Palatul Cotroceni, de departe cel mai important eveniment al saptamanii a fost inchiderea, in sfarsit, a ultimelor doua capitole de integrare.
Dificilele si controversatele Concurenta si Justitie si Afacerile Interne au trecut deocamdata de vigilentii comisari ai Comisiei Europene.
In extremis am spune noi, dar totul este bine cand se va termina cu bine. Romania spera ca in 2007 ne vom lua pasaportul Uniunii. Cei de la Bruxelles, mai reticenti, nu exclud si varianta pesimista, adica prelungirea cu inca un an a procesului. Aceasta deoarece neindeplinirea conditiilor regasite in mapa de obtinere a cetateniei europene, in totalitate si nu secvential, ne poate face drumul mai anevoios.
Inchiderea celor doua capitole, la care s-au adaugat conditii noi, nu inseamna ca treaba este rezolvata. Practic, joi s-a terminat cu hartogaria.
A fost doar definitivat regulamentul de joc. Ramane de vazut, si comisarii europeni au vederea extrem de buna, daca regulile pot fi aplicate si mai ales daca sunt suportate de sistemul industrial. Celebrele ajutoare de stat sunt, de ieri, istorie.
Nu vor mai fi pompati bani pentru a ajuta o societate sau alta.
Daca se va interveni, se va interveni punctual si foarte bine argumentat. A sosit, astfel, momentul adevarului. Nu mai poti produce decat la costuri reale si daca nu esti in stare eticheta falimentului se lipeste automat.
Iar daca ne luam dupa performante tehnologice ale producatorilor, lucrurile se cam complica.
Nu ajutoarele de stat au constituit problema, ci modul lor de folosire in perioada anterioara, cand aveam mana libera sa le ac