NOBILI DE TRANSILVANIA Samuel von Brukenthal a ajuns cetatean al Sibiului in urma casatoriei si guvernator al Transilvaniei dupa ce a fost consilier intim al imparatesei Maria Tereza.
CRISTIAN PETRU
De origine germana, baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei intre 1777 si 1787 Fiu al unui jude regal dintr-un sat din apropierea Sibiului, Samuel von Brukenthal a ajuns guvernator al Transilvaniei si consilier intim al imparatesei Imperiului Habsburgic, Maria Tereza. Nascut la 26 iulie 1721 la Nocrich, Samuel, mezinul lui Michael Breckner, de origine germanica, a facut gimnaziul evanghelic la Sibiu si colegiul unitarian din Targu-Mures. Dupa moartea parintilor sai, acesta urmeaza pentru doi ani cursuri politice, juridice, de istorie si de filosofie la Halle si Jena. In aceasta perioada, Brukenthal a devenit membru al francmasoneriei din Halle.
CASATORIA. Brukenthal revine in Sibiu in 1745 si se casatoreste cu Sofia Katharina von Klockner, fiica cea mai mica a primarului orasului. Mariajul ii aduce tanarului Samuel o avere considerabila si dreptul la cetatenia urbana. Cei doi au avut un singur copil, o fetita, care a murit la doi-trei ani. Relatiile noi sale familii l-au propulsat in functia de secretar la Instanta de Judecata si dupa doi ani in functia de vice-notar. Momentul decisiv din cariera si viata sa a avut loc in 1753, o data cu plecarea la Viena. Acolo, la 23 martie a fost primit de imparateasa Maria Tereza, care l-a remarcat si l-a numit consilierul ei intim. Zvonurile despre o relatie intima intre cei doi au aparut imediat. Imparateasa l-a facut baron, apoi seful Cancelariei Aulice a Transilvaniei de la Viena (functie care echivaleaza oarecum cu functia de ministru de acum). De asemenea, Maria Tereza l-a decorat cu ordinul Sfantul Stefan cu cel mai mic rang, dar dupa un an l-a decorat cu rangul urmato