AUDEMARS PIGUET "Suntem toti bastinasii acestei vai", marturiseste Jasmine, descendenta lui Jules Audemars, fondatorul casei de orologerie Audemars Piguet.
ANDREEA HIRICA
In manufactura din Vallee de Joux, ceasornicarii Audemars Piguet practica acest mestesug cu religiozitate Calatoria prin regatul timpului Audemars Piguet este strans legata de de istoria orologeriei elvetiene. Aici, inspiratia si pasiunea pentru manufactura orologiilor are conotatii aproape mistice. Primele marturii despre oamenii care au insufletit aceasta vale izolata din Muntii Jura dateaza din secolele V-VI: pe locul unde se afla acum Le Lieu, calugarul Dom Poncet a fondat o manastire; mai tarziu, si alti frati l-au urmat in aceasta zona inospitaliera. In jurul anului 610, un atac al barbarilor a pus capat vietii contemplative din mica vale, iar timp de cinci secole, Vallee de Joux a ramas parasita si tacuta. La mijlocul secolului al XII-lea, misionarii au intemeiat aici abatia Lac-de-Joux, care a constituit punctul de plecare pentru colonizarea zonei. In vale au inceput sa se stabileasca hughenotii, fugiti de persecutiile religioase din Franta.
COMBIERS. In urma revolutiei industriale, locuitorii traiau aproape in intregime din agricultura. In timpul lungilor ierni din vale, oamenii se indeletniceau cu manufactura in lemn, piatra, metal sau sticla. Asa si-au castigat numele de "Combiers", de la mina La Combe, din care extrageau fierul necesar pentru fabricarea cutitelor. Unii ar putea spune ca intreaga odisee a inceput din vina severului reformist Jean Calvin: in 1566, el interzice bijutierilor din Geneva sa mai fabrice cruci sau obiecte intru slava papalitatii. Pentru a supravietui, acestia sunt nevoiti sa inceapa sa fabrice ceasuri si, ca sa nu se mai confrunte inca o data cu o astfel de interdictie, chiar in acelasi an se organizeaza in corporatii. Incet, i