REPORTAJ Evreii sarbatoresc in perioada 8-15 decembrie Sarbatoarea luminilor, Hanuca. Sambata, la Templul Coral din Capitala, Marele Rabin Menahem Haconen a aprins lumanarile traditionale.
EUGENIA MIHALCEA
CEREMONIE. La Templul Coral din Bucuresti, sambata, 10 decembrie, cei mici din corul de copii "Talmud Tora" au interpretat Tind un lihtalah (Aprindeti lumanarile) Hanuca inseamna in ebraica "Inaugurare", o sarbatoare care dureaza opt zile, cu incepere de la data de 25 Kislev, si comemoreaza victoria Macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care incerca sa distruga religia evreiasca. In ivrit, sarbatoarea mai este denumita si "Hag ha-orim" (Sarbatoarea luminilor).
In fiecare seara de Hanuca se aprinde hanuchia, care este o sfesnic special destinat acestei sarbatori. Acesta are ca scop sa reaminteasca minunea in public. Acesta se aprinde o data cu lasarea noptii si se asaza undeva la vedere, cum ar fi la geam sau in pragul usii. Exceptie se face de Sabat, cand lumanarile de Hanuca se aprind cu circa o jumatate de ora inaintea celor de Sabat, deci putin inainte de asfintit. Luminile trebuie sa arda cel putin 30 de minute intr-un loc vizibil. Obiceiul este de a aprinde in prima seara o singura lumanare, in a doua doua lumanari etc., de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, intreaga hanuchia este aprinsa. Lumanarile sunt aprinse cu ajutorul unei lumanari speciale - samas - care in hanuchia este asezata ori mai inalt, ori la o parte.
OBICEIURI. In zilele noastre, Hanuca este si un prilej de serbari cu cantece si jocuri. Cel mai raspandit printre copii este titirezul. Literele de pe cele patru fete ale titirezului ar fi N, G, H, S, insemnand "o mare minune s-a petrecut acolo" (nes gadol haia sam). Hanukageld, obiceiul de a da bani copiilor de Hanuca, se crede ca isi are inceputurile in secolul al XVII-lea in P