Exporturile romanesti au primit ani buni o subventie prin diferenta de curs valutar din partea Bancii Nationale iar recenta panica a exportatorilor provine din faptul ca acestia simt ca subventia se duce, a declarat, sambata, la Sinaia, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Rompres.
"BNR a avertizat ca va disparea competitivitatea exporturilor data de diferenta de curs valutar si va fi nevoie de o competitivitate data de calitate in conditiile in care leul capata o alta valoare", a subliniat Vasilescu.
"In perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana pe piata financiara se va inregistra un soc - a spus Vasilescu - care a reamintit faptul ca UE a cerut clar Romaniei ca in prima parte a anului 2005 sa mai faca un pas in liberalizarea contului de capital".
Consilierul guvernatorului BNR a spus ca in Romania se va intampla ce s-a intamplat in Cehia, Polonia si Ungaria in momentul liberalizarii contului de capital.
''In conditiile in care piata dobanzilor se va deschide este posibil ca in doar 3 minute sa intre un val de capital speculativ de 3 miliarde de euro'', a afirmat Adrian Vasilescu. Vasilescu a explicat ca dupa ce oferta de valuta a depasit cererea BNR ''a curatat piata'' de excesul de valuta.
"Curatand piata, cursul leului a mers in jos, ceea ce a insemnat un beneficiu pentru exportatori dar acest beneficiu a disparut acum cand Banca Nationala a decis sa intervina mai rar si mai impredictibil in piata valutara", a spus Vasilescu. Acesta este un pas facut de BNR in perspectiva anului 2005 cand Romania va deschide depozitele sale pentru capitalul strain, a subliniat Adrian Vasilescu intr-o expunere privind perspectivele economiei romanesti in contextul aderarii la UE in cadrul unui forum pe probleme economice si de afaceri la Sinaia. Exporturile romanesti au primit ani buni o subventie prin diferenta d