"Ceea ce s-a intamplat in viata politica romaneasca nu este proces electoral. Este proces de anihilare a instinctului civic al societatii si de mimare a unui comportament democratic".
Nici una dintre cele unsprezece sesiuni electorale la care au fost chemati romanii dupa 1989 (alegeri generale, alegeri locale si referendumuri) nu a generat atatea controverse si contestatii ca scrutinul din 28 noiembrie. Niciodata, in 15 ani de democratie mai mult sau mai putin originala, un partid nu si-a dezvaluit atat de brutal disperarea de a castiga cu orice pret, calcand peste orice prudenta, precum s-a intamplat recent. Poate nu s-a mai vorbit si scris atat despre romani in presa internationala de la mineriade! O tara Nato ajunsa in gura lumii pentru ca este suspectata de a fi incalcat regulile elementare ale comportamentului democratic, nu s-a mai vazut de la dictatura generalilor din Grecia, din anii 60.
Cornel Nistorescu, incomodul jurnalist de constiinta, eliberat din functia de director al celui mai citit cotidian din Romania, pentru a nu fi acceptat sa-si incovoaie spatele la comanda politica (asa cum, vai, au facut-o multi dintre fostii sai colegi de generatie!), a acceptat sa ne vorbeasca despre propria perceptie asupra vietii politice romanesti, aflata la final si totodata la inceput de mandat, cand suspiciunea de frauda electorala a condus la cea mai tensionata saptamana de la Duminica Orbului (20 mai 1990) incoace.
"Au fost stabilite tinte exacte: cine,
in ce fel trebuie neutralizat,
cumparat, ignorat, sifonat"
- Daca ati mai fi semnat comentariul zilei la "Evenimentul...", care ar fi fost primul publicat dupa 28 noiembrie?
- "Nu cred ca astea au fost alegeri". Au fost alesi niste oameni, in speranta primenirii figurilor de pe scena, dar n-au fost alegeri in sensul unui moment de referinta si de bilant: ce s-a int