Investitiile majore din Transilvania si Banat i-au determinat pe cei aflati in cautarea unui job sa-si vanda scump pielea. Piata locala a fortei de munca a inregistrat o dinamica sustinuta in acest an, iar previziunile pentru 2005 sunt cat se poate de optimiste, atat la nivel financiar cat si din punct de vedere al ofertelor de pe piata muncii. In plus, cultura marilor companii internationale incepe sa devina vizibila si in randul firmelor autohtone care acorda o importanta mai mare activitatiilor de training, organizarii de teambuilding-uri sau evaluarii profesionale a angajatiilor.
Consultantii in resurse umane din Transilvania si Banat vorbesc despre impactul pe care investitiile din industria componentelor auto l-a avut in randul fortei de munca. Pentru Sales Consulting din Cluj, domeniul productiei "automotive" a reprezentat in 2004 un camp semnificativ de activitate, atat din punctul de vedere al recrutarilor, cat si al programelor de training pentru personal.
"In ultimii ani se observa tendinta marilor companii straine constructoare pentru industria auto de a se indeparta usor de Timisoara/Arad in alte zone: SEWS (la Deva, Orastie, Alba), Key Safety Systems (la Brad), Michelin (la Zalau), Draxlmaier (la Hunedoara, cu a cincea fabrica), Delphi Packard (la Ineu). Prin urmare, recrutarile pentru pozitii de top si middle management (financiar, IT, logistic, calitate, productie), ca si cele pentru posturi foarte specializate au avut o pondere importanta in activitatea firmei", a declarat Ovidiu Valceanu, operational manager Sales Consulting.
In zona Timisoara - Arad - Oradea - Resita, anul 2004 a fost relativ bogat in investitii straine. "Aceste investitii au creat o concurenta accentuata pe piata fortei de munca, mai ales in domeniul recrutarilor pentru pozitiile de middle management si specialisti tehnici. Somajul se pastreaza la cote mici, in s