Zeci de TIR-uri romanesti au stat in vama de la Nadlac aproape o saptamana, blocate de autoritatile ungare. Acestea cereau soferilor un certificat despre care Acordul de la Viena sustine ca nu este necesar decat la un an dupa prima inmatriculare a autovehiculului, impartind cu darnicie amenzi pentru lipsa acestuia. Vineri, situatia s-a dezamorsat, Ungaria recunoscandu-si greseala, insa nu inainte ca transportatorii romani sa sufere pierderi grave din cauza zilelor petrecute in vama.
"Tara vecina a inceput sa verifice atent daca transportatorii indeplinesc minimum normele tehnice Euro 1, altfel se aplica amenzi. Din cauza acestor controale mai riguroase a aparut si aceasta coloana de auto-marfare", a declarat Ioan Cojocaru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Transportatorii spun, insa, ca Ungaria a cautat nod in papura Romaniei, blocand TIR-urile in vama printr-o formalitate care contravine legislatiei internationale. "Este vorba despre Acordul de la Viena, semnat in 1997 si ratificat de o serie de tari, printre care Romania si Ungaria. Acolo se stipuleaza toate normele legate de emisia de noxe (Euro 1, 2, 3 etc. - n.r.), precum si faptul ca certificatul pe care il cer acum ungurii este necesar doar la un an dupa prima inmatriculare, deoarece era vorba despre camioanele noi.
Ungaria nu este interesata, insa, daca masinile sunt noi sau vechi, opreste tot ce vrea sa tranziteze si este cerut acest certificat. Din moment ce exista un acord international ratificat de ambele tari, si care se reflecta in legislatia acestora, ar fi normal sa-l si respectam", a declarat, pentru Curierul national, Teodor Agud, reprezentant al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI).
Conform acestuia, ARTRI a facut demersuri pentru a obtine textul de lege pe baza caruia autoritatile ungare au blocat in v