Societatea Romana de Radiodifuziune a sarbatorit de curand 75 de ani de... "Ore vesele".
La inceputul lunii ianuarie 1929, marele actor Ion Manu inaugura emisiunea care urma sa raspandeasca veselia in inimile romanilor. Ea s-a chemat, intr-o prima versiune (de vreo... 11 minute), "Limba si moravuri, Cronica ritmata a Orei vesele, scrisa si comisa de Ion Manu"... Au urmat, apoi, 75 de ani, in care acest crampei de timp a plecat sub denumiri felurite, duminica de duminica, spre romanii saraci sau bogati care tocmai isi luau pranzul.
Dar sa-l ascultam pe Ion Vova, cel care, decenii de-a randul, a insufletit cu harul sau imaginativ, dar si regizoral aceste... minute devenite... ore vesele: "La inceputul anului 1929, conducatorii programului literar-artistic, respectiv profesorul Gheorghe Mugur, poetul Vasile Voiculescu si scriitorul Horia Furtuna, au simtit nevoia ca in programele transmise de radio sa se auda si vorbe sugubete, de duh, care aveau menirea de a descreti fruntile ascultatorilor... Asa s-a facut ca la 17 ianuarie 1929 crainica a anuntat: "Aici, Radio-Romania-Radio Bucuresti! Ascultati astazi, in premiera, emisiunea "Ora Vesela!"".
Pentru cei tineri si foarte tineri, sa spunem ca, in primele decenii ale secolului trecut, aceste emisiuni se transmiteau "pe viu", la fel ca si cele de "Teatru la microfon", si anume din incinta Liceului "Sfantul Sava". Sa mai spunem ca sub indrumarea unor mari regizori, precum Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Mihai Zirra si Ion Vova, stralucitii actori ai scenei romanesti din acel timp au realizat la microfon creatii memorabile. Lista incepe cu Ion Manolescu, Mihai Popescu, Tanti Cocea, Niki Atanasiu, Gr. Vasiliu Birlic, Al. Giugaru, Radu Beligan etc. etc. "Sarind" peste timp, ea continua cu o alta pleiada de mari, foarte mari actori precum Marinus Moraru, Dem Radulescu, Octavian Cotescu. Precum si "perl