Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi auzit in cercul sau de prieteni critici la adresa sefilor: "Nu-mi place deloc!", "Habar nu are ce inseamna sa conduca o firma!" sau "In locul lui as face lucrurile de zece ori mai bine!". Cea mai mare parte a criticilor vizeaza relatia cu subalternii si atentia pe care sefii o acorda subordonatilor.
Si n-am fi singurii. Un studiu realizat recent de CareerBuilder a aratat ca circa doua treimi din angajati sunt nemultumiti de sefii lor. Acestia pun la indoiala abilitatea managerului de a conduce, 22% din repondenti declarand ca nu au incredere in seful lor.
Se pare ca sansele de a intalni un sef care sa-ti faca viata grea la birou sunt destul de mari. S-ar putea sa ai ghinionul sa dai peste o persoana care te pune sa-i faci o lucrare pe care o va folosi la cursurile de MBA si apoi iti atrage atentia ca nu folosesti timpul de lucru asa cum trebuie. Si exemplele pot continua. Totusi, mai e o speranta. Expertii au identificat mai multe tipuri de sefi de cosmar si au cateva sfaturi pentru a le putea face fata.
Monstrul controlor - tine cont de fiecare miscare pe care o faceti.
Cum sa va descurcati: Bombardati-l cu e-mailuri, rapoarte si intalniri. S-ar putea sa fie coplesit si sa renunte la comportamentul de controlor.
Amicul - incearca sa obtina cat mai multe informatii personale, de parca ati fi cei mai buni prieteni.
Cum sa va descurcati: Pastrati distanta. Inventati un hobby, invitati-l in locuri unde singur nu ar veni si evitati imbratisarile.
Dependentul de munca - si-a sacrificat viata pentru slujba si asteapta acelasi lucru de la dumneavoastra.
Cum sa va descurcati: Spuneti-i ca viata continua si dupa programul de munca. Discutati despre familie, prieteni si pasiuni de cate ori aveti ocazia.
Cel care spune glume proaste - are intotdeauna prega