Polarizarea sociala a inceput sa se simta si pe piata imobiliara. Cresterea artificiala de preturi a fost stopata in acest an, insa piata de cartier a inceput sa se polarizeze intre zone bune si ghetouri. Moda vilelor noi prinde tot mai mult teren, iar blocurile de lux au devenit noua masina de facut bani in imobiliar.
Criza imobiliara care a avut loc anul trecut, cand preturile au luat-o razna, a fost depasita in 2004, se arata in Raportul SGA Romania – Bilant 2004, elaborat de Institutul de Consultanta Imobiliara.
"Evolutiile explozive ce au caracterizat piata imobiliara anul trecut sunt consumate astazi, iar desfasurarile curente se produc intr-un climat de temperanta si diversificare", se spune in studiul citat.
PERIFERIA SE IEFTINESTE. Piata apartamentelor s-a polarizat intre cartierele bune si ghetouri. "Se produce despartirea apelor, care reprezinta si o diferentiere sociala inclusiv in puterea de a sustine un credit ipotecar de diferite valori. Regresiunea, destul de evidenta (...) de pana la 10%-15%, pentru periferie arata ca aceste zone vor deveni, curand, semighetouri.
In Pantelimon, Militari, Vitan-Barzesti, preturile scad treptat, fara socuri", se arata in raportul SGA Romania.
BANII SE DUC CATRE ZONELE BUNE. In schimb, Centrul Civic ramane o zona scumpa si nu cedeaza decat punctual din cotele dobandite cu ocazia cresterilor de pret din 2003. Acelasi fenomen se mentine si in zona de nord, in cartierul Baneasa, Aviatiei, scoala Herastrau, unde preturile se mentin foarte ridicate si ca urmare a imprejurimilor devenite rezidentiale.
Astfel de polarizari sociale s-au produs in toate orasele mari, iar tendinta de scadere a preturilor in zonele periferice se explica in principal prin doua cauze. Prima, oamenii cu salarii mari sau stranierii veniti cu bani din strainatate se reorientarea cat