In primele 11 luni, veniturile la bugetul de stat au depasit prevederile cu
3%, iar fata de perioada similara de anul trecut, s-a inregistrat o crestere de 27%. In cifre, suma programata a fost de 390.432 de miliarde de lei. Statul a reusit sa adune cu 11.805 de miliarde mai mult.
La bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile prevazute au fost depasite in medie cu numai 0,1 la suta, totalizand 141.199 de miliarde de lei.
Succesul bugetului de stat, net superior celui al asigurarilor sociale, desi ideal ar fi fost sa creasca proportional, are la baza impozitul pe profit, dupa cum reiese din datele privind incasarile, publicate, de Agentia de Administrare Fiscala (ANAF), la sfarsitul saptamanii.
Astfel, la veniturile din impozitul pe profit s-a inregistrat o crestere de 49,3% fata de anul trecut, suma incasata fiind de 62.275 de miliarde de lei. Impozitul pe profit este in prezent de 25 la suta.
Vin apoi taxele scazute din aceste profituri. Accizele au adus statului 70.588 de miliarde de lei, in crestere cu 28,4% fata de anul trecut. Soldul TVA-ului este in prezent de 103.637 de miliarde de lei, cu 15,9% mai mult ca in perioada similara a anului trecut.
La impozitul pe venit din care au fost scazute sumele si cotele defalcate s-a inregistrat o crestere de aproape suta la suta. Aparent mult, dar este vorba de suma de 2.227,8 miliarde de lei, plecata de la o baza de 1.148,8 miliarde de lei, atat cat
s-a incasat anul trecut in 11 luni.
Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a spus dupa ultima rectificare bugetara ca nu va recurge pana la sfarsitul anului la una noua, dar va redistribui fonduri intre ministere si diferitele bugete, pe baza analizei spatamanale a executiei bugetare.
De asemenea, avand in vedere datele de mai sus, refuzul ministerului de a mai emite obligatiuni pe pietele externe la sfarsit de an a