In joia care urmeaza va avea loc ultima licitatie de titluri de stat cu scadenta la cinci ani cu dobanda indexata la rata inflatiei. Pana atunci, saptamana trecuta s-a incercat plasarea ultimei emisiuni de obligatiuni cu scadenta la trei ani.
Valoarea emisiunii a fost de 500 miliarde lei. In lipsa unor alte instrumente de plasament, bancile si clientii acestora s-au inghesuit sa cumpere, oferta fiind suprasubscrisa de aproape cinci ori, 2.335,6 miliarde lei.
Mare parte din acesti bani apartineau fondurilor de investitii, societatilor de asigurare sau altor clienti bancari, care s-au dovedit in ultimele luni cei mai harnici cumparatori de titluri de stat.
De altfel, conform unui comunicat al BNR, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar se situau la sfarsitul lunii octombrie la 69.282 miliarde lei (in scadere cu 2,3 la suta fata de luna septembrie). In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 118 milioane euro (in scadere cu 2,8 la suta fata de luna septembrie).
Cu toate acestea, dupa ce reusise sa aduca dobanda la ultima licitatie cu scadenta la trei ani la 10,90%, fata de 13,99% in iulie, la mai bine de zece luni dupa ultimul plasament, joia trecuta Ministerul de Finante a refuzat in bloc ofertele de cumparare, considerand ca dobanda solicitata este prea mare.
Probabil ca bancile au tinut cont de faptul ca inflatia pentru acest an se va situa in jurul valorii de 9,5%, preferand plasamentele in depozite la BNR, unde dobanda este mult mai atractiva. S-ar putea ca si obligatiunile cu scadenta la cinci ani, cu dobanda indexata la rata inflatiei, sa ramana fara referinta, avand in vedere ca la licitatia de luna trecuta, M.F. a refuzat sa se imprumute, chiar daca valoarea emisiunii a fost de doar 100 miliarde lei.
In aceste conditii drept referinta va ramane dobanda de 4,48%, inregistrata in octombrie, ca