Societatile si companiile nationale sau comerciale din industrie vor putea vinde locuintele din patrimoniul personalului propriu, titularilor contractelor de inchiriere sau persoanelor care au iesit la pensie din aceste unitati, au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.
Ministerul Economiei si Comertului a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care premite societatilor comerciale/companiilor si societatilor nationale din sectorul energiei, petrolului, gazelor, resurselor minerale si al industriei de aparare, precum si altor agenti economici din portofoliul MEC sa vanda locuintele pe care le au in patrimoniu, personalului propriu, titularilor contractelor de inchiriere sau pensionarilor cu ultimul loc de munca la aceste unitati.
Ordonanta de urgenta nu se refera la locuintele sociale, de interventie, de necesitate, de protocol sau la casele de vacanta.
Conform documentului, titularii contractelor de inchiriere pot cumpara numai locuinta pe care o detin in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat. Locuintele vor fi vandute si in rate, cu un avans de minimum 15 la suta din valoare si cu esalonarea ratelor lunare pe o perioada de cel mult 20 ani.
La cuantumul fiecarei rate se va aplica o dobanda care sa acopere inflatia, la care se vor adauga doua procente, asupra locuintei fiind instituita si o ipoteca de rang I. Daca ratele lunare nu sunt platite la termenele stabilite, cumparatorul va achita o penalitate de 15 la suta pe an din cuantumul ratei/ratelor neplatite.
Pretul de vanzare va fi stabilit pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate si va include si valoarea terenului/cotei parti de teren aferent locuintei.
Societatile si companiile nationale sau comerciale din industrie vor putea vinde locuintele din patrimoniul personalului propriu, titularilor con