Din nou, cine ne va guverna in urmatorii patru ani? Intrebarea a ramas, inca, fara raspuns. Scenariul alternativ guvernarii PSD, cel al unui guvern dominat de Alianta PNL-PD, iese insa din stadiul de speculatie fantezista pentru a capata conturul unei posibilitati.
Adrian Nastase crispat, Mircea Geoana zimbind fortat si luindu-si adio, cel mai probabil, de la fotoliul de prim-ministru, si Ion Iliescu incercind sa-si ascunda iritarea: asa aratau liderii pesedisti duminica seara, dupa anuntarea primelor rezultate ale sondajelor realizate la iesirea de la urne. Victoria, extrem de strinsa, dar clara – o diferenta de 3 procente si jumatate – a candidatului Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a fost confirmata de anuntarea rezultatelor oficiale partiale, obtinute dupa numararea a aproximativ 92,15% din voturile valabil exprimate. Traian Basescu a obtinut 51,75% din voturi, in vreme ce contracandidatul sau, din partea Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, a cistigat 48,25% din optiunile electoratului. In cifre absolute, e vorba de 4.817.702 de voturi ale candidatului Aliantei, fata de 4.492.257 ale liderului – inca – al PSD.
De unde a luat Traian Basescu voturile care l-au ajutat sa depaseasca diferenta, aparent atit de confortabila, pe care Adrian Nastase muncise „din greu“ ca sa si-o asigure la turul intii? Primele date privind structura votului indica reorientarea masiva a electoratului PRM catre Traian Basescu. Mai mult de doua treimi din votantii lui Corneliu Vadim Tudor au votat cu Traian Basescu, restul pentru Adrian Nastase. Pentru UDMR, situatia trebuie privita in oglinda: electoratul maghiar, cel care a decis sa se prezinte la urne, a dat un vot majoritar partenerului de guvernare, pusa acum sub semnul intrebarii de victoria lui Basescu.
Cu alte cuvinte, electoratul lui Vadim Tudor, divizat in doua mari categorii – vechii secur