Moneda nationala a mai pierdut 572 de unitati in raport cu euro, noua depreciere a leului fiind rezultatul unei cereri mai ridicate de valuta din partea clientilor bancilor, in principal pentru plati aferente contractelor comerciale, relateaza Mediafax. "Din citirea datelor pietei valutare si dialogurile purtate cu operatorii bancilor comerciale, am dedus ca principala cauza a deprecierii leului din ultimele zile o constituie cresterea ordinelor de cumparare de valuta avansate de clientii bancilor, toate avand ca unic scop operatiuni comerciale", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Potrivit oficialului Bancii Nationale, solicitarile de valuta din aceste zile sunt alimentate si de unele plati amanate in perioada in care leul se aprecia, firmele mizand la acea data pe faptul ca intarirea leului va continua. BNR a anuntat, ieri, un curs de referinta de 39.386 lei/euro, cu 572 de unitati peste cel publicat vineri. Dolarul a crescut cu numai 169 de unitati, la 29.679 lei.
Dealerii apreciaza ca ordinele mai mari pentru cumpararea de valuta vor fi temporare si au in spate, pe langa tranzactiile comerciale curente si importuri sezoniere, in principal energetice. Chiar daca cele doua valute de referinta au revenit pe un trend ascendent, in ultima luna se pastreaza o apreciere a leului cu 4,7 la suta comparativ cu dolarul si 2,16 la suta fata de euro. Moneda nationala a mai pierdut 572 de unitati in raport cu euro, noua depreciere a leului fiind rezultatul unei cereri mai ridicate de valuta din partea clientilor bancilor, in principal pentru plati aferente contractelor comerciale, relateaza Mediafax. "Din citirea datelor pietei valutare si dialogurile purtate cu operatorii bancilor comerciale, am dedus ca principala cauza a deprecierii leului din ultimele zile o constituie cresterea ordinelor de cumparare de valuta avansate de clientii banc