In ultimul timp par a se fi inmultit plangerile depuse de cei care se trezesc cu CD-uri facute praf in computer. Unii producatori de unitati optice au inceput sa ia masuri: limitarea vitezei de citire la 40x.
Faptul ca CD-urile "explodeaza" in computer nu mai este o noutate de ceva vreme. Producatorii de CD-uri si cei de unitati optice CD-ROM, CD-RW sunt principalii "jucatori" in aceasta schema. Pe de-o parte avem o unitate optica ce poarta cu mandrie inscrisul 48x sau 52x, pe de alta parte un CD mult mai fragil decat in reclamele care l-au promovat pe piata.
Ce-i drept, de fiecare data cand un CD "incins" datorita vitezei de citire (ajunsa la 10.000 de rotatii/minut) face "poc" se spune ca respectivul suport optic avea "stricaciuni".
Experti in domeniu spun ca discurile optice au fost create pentru o viteza de citire de 1x200 de rotatii pe minut. Acum vitezele ajung pana la 52x, ceea ce ar putea insemna 300 km/ora. La o asemenea viteza, CD-urile care au fie si o microscopica fisura pot exploda, antrenand si alte "lucruri din jur", cum ar fi blocarea CD-ROM-ului si chiar deteriorarea lui.
IN LABORATOARELE SECRETE. Dupa cum se arata intr-un material International Herald Tribune, varianta electronica, mai multi producatori din domeniu au cerut, de ceva vreme, inginerilor sa inceapa cercetari in "laboratoarele secrete" pentru a gasi o solutie.
Un asemenea producator, compania britanica Research Machines, a initiat o serie de studii si a angajat ingineri de la Oxford pentru a le superviza. O alta companie din domeniu, Smart Projects, companie specializata in recuperarea de date de pe CD-uri si DVD-uri avariate, a intreprins asemenea studii. In ambele cazuri, rezultatele au fost categorice. Viteza 50x suprasolicita CD-ul.
La aceasta rotatie discul optic pare ca isi schimba forma.
"Arata ca o