Romania a reusit sa incheie, recent, controversatul capitol de negociere privind politica in domeniul concurentei. Controversat pentru ca, in timp ce da fiori reci unor agenti economici, capitolul Concurenta reprezinta o gura de aer proaspat pentru o alta parte a economiei, cea care a reusit sa supravietuiasca tranzitiei prin forte proprii, fara sa necesite interventia statului. Pe de alta parte, multi se tem de pericolul unor restructurari masive de personal, in conditiile in care aceasta solutie a fost, nu de putine ori, preferata de societatile romanesti aflate in impas. Iar acum, fara sprijin din partea statului, companiile obisnuite cu acesta vor resimti, mai mult ca niciodata, presiunea costurilor. In plus, presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a afirmat, recent, ca intentioneaza sa redeschida anumite capitole de negociere, printre care si Concurenta.
Un sondaj realizat, recent, de Consiliul Concurentei printre 4.000 de societati, a scos la iveala faptul ca, de-a lungul interminabilei tranzitii catre o economie de piata functionala, aproximativ 48 la suta dintre firmele romanesti au primit ajutoare de la stat.
O majoritate zdrobitoare a firmelor sondate (96 la suta) sustine ca este la curent cu noua legislatie in domeniul concurentei, iar 63 la suta cred ca normele din acest domeniu sunt respectate.
Cu toate acestea, 37 la suta dintre oamenii de afaceri intervievati nu au confirmat ca Legea Concurentei este respectata in domeniul lor de activitate, iar 12 la suta au afirmat raspicat ca legislatia este ignorata.
In pofida celor 96 la suta care au afirmat ca stiu foarte bine care sunt normele care trebuie respectate in domeniul concurentei, o mare parte dintre managerii sondati de Consiliul Concurentei au facut confuzii in privinta termenilor de acordare a ajutoarelor de stat.
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: