N-as vrea sa ma cheme Traian Basescu. Bucuria cistigarii alegerilor prezidentiale e o bucurie de foarte scurta durata in acest decembrie. Basescu n-are timp. Dar trebuie sa ia decizii. Dupa o campanie electorala in care a intrat pe teren de pe banca de rezerve si a devenit rapid campion absolut, noul presedinte al Romaniei are de rezolvat nenumarate probleme.
Guvernul, in primul rind, iar aici, oricite calcule si declaratii ar face PUR si UDMR, decisive vor fi intilnirile din urmatoarele zile dintre Traian Basescu, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Probabil ca de-abia joi, dupa discutiile prilejuite de vizita la Bruxelles, unde vor merge toti trei, se va sti, in sfirsit, conturul viitoarei formule guvernamentale.
Intre timp, declaratiile de copil obraznic ale PUR, care cere la prinz alianta cu PSD si seara vrea sa adoarma in bratele Aliantei, trebuie privite, cel mult, cu ingaduinta. Deruta UDMR e mai usor de inteles. Revenind insa la Traian Basescu, el trebuie sa rezolve rapid si problema succesiunii la conducerea partidului.
Varianta Emil Boc - presedinte interimar pare cea mai probabila, insa ea aduce la suprafata alte complicatii.
Boc e primar la Cluj, si asta se simte. Omul care in trecut nu lipsea din talk-show-urile televizate, capatind, in felul acesta, o notorietate care l-a ajutat enorm sa ajunga acolo unde este in acest moment, a disparut, practic, din viata publica, o data cu reintoarcerea la Cluj.
Pentru multi dintre cei care se viseaza succesorii lui Traian Basescu la conducerea PD, Emil Boc nu mai este rivalul de temut, din trecutul recent. In plus, avind in vedere viitoarele tensiuni care vor aparea o data cu relansarea ideii de fuziune a PD cu PNL, e greu de crezut ca un presedinte de partid aflat la sute de kilometri distanta de Bucuresti va putea sa le tina in friu.
Ar exista o var