Adrian Nastase si-a luat revansa. Intr-un timp record, a incropit cu PSD si PUR, bazandu-se si pe reprezentantii din Camera ai minoritatilor nationale, o majoritate parlamentara. Ba a mai si facut avansuri Aliantei, prin intermediul lui Dan Voiculescu, de a se inscrie in noul club al puterii. Guvernul propus de el are sanse reale de a fi validat.
Si daca se va intampla acest lucru, atunci noul executiv va fi extrem de vulnerabil. El nu va putea sa-si treaca prin Parlament nici o lege organica, iar in ceea ce priveste legile ordinare va fi extrem de greu sa obtina voturile necesare, in conditiile in care unii parlamentari se imbolnavesc, altii chiulesc, altii tradeaza, iar altii sunt in misiuni peste hotare.
Negocierile facute, evident sub santaj, au condus, asa cum intuisem, la creionarea unui executiv extrem de stufos si la o impartire algoritmica a puterii, bazata mai degraba pe o logica a politicii de ciolan, decat pe cea dictata de interesul pentru o buna gestionare a tarii. Va fi, cum am mai spus, un guvern de trei parale.
Cu toate acestea, ramane valabila si afirmatia ca, sub aspect simbolic cel putin, Adrian Nastase si-a luat revansa si, in plina euforie generala a liderilor Aliantei DA, a stiut sa negocieze o majoritate, in timp ce oamenii lui Basescu au fost anesteziati cu mesaje ambigue, daca nu cumva chiar false, transmise din directia UDMR si PUR.
Dar chiar va fi viitorul guvern al Romaniei cel proiectat de Nastase? Eu cred ca nu.
Dincolo, in tabara infierbantata de succes a Aliantei DA, dupa prelungirea excesiva a momentului electoral, urmeaza identificarea, de catre Traian Basescu, a unei solutii pe care sa i-o contrapuna lui Nastase.
La fel cum varfurile PSD sunt, in acest moment, prizoniere ale protocolului semnat cu UDMR si PUR, si Alianta este prizoniera a intelegerilor anterioar