Legislatia este permisiva, iar autoritatile de la Bagdad sunt mai degraba interesate sa faciliteze contracte decat sa plateasca datoria cu banii jos
Romania va porni in negocierile privind recuperarea datoriei irakiene de la suta la suta, adica 1,2 miliarde de dolari plus dobanzi si penalitati, in pofida deciziei luate la Clubul de la Paris de a usura povara Irakului cu pana la 80 la suta din nivelul restantelor de plata catre alte state. Adil Abdul Mahdi si Sinan Al Shabibi, ministrul finantelor, respectiv guvernatorul bancii centrale a Irakului s-au aflat, ieri, la Bucuresti pentru a demara negocierile cu Romania privind datoria irakiana.
"Datoria Irakului catre Romania era de 1,7 miliarde de dolari in 1990. Din aceasta suma, am convenit atunci cu partea irakiana plata a 1,2 miliarde de dolari. Dialogul s-a intrerupt intre timp din cauza seriei de conflicte din zona. Acum incepem din nou negocierile, de o maniera in care ambele tari sa castige", a declarat Mihai Tanasescu, dupa o intrevedere cu oficialii irakieni.
Mahdi a subliniat ca Irakul nu va trata nici o datorie preferential, declaratie explicata de omologul roman printr-o recuperare de bani lichizi de circa 20 la suta din datorie, ceea ce ar respecta in fapt decizia Clubului de la Paris, format din cei mai mari creditori ai Irakului.
"Creanta s-a deschis in anii '80. Romania n-a dat bani Irakului. Datoria a survenit unor contracte. Astfel, nici Irakului nu i se va cere bani lichizi. Vor plati cel mai probabil 20 la suta din suma totala, cu penalizari si dobanzi, de 2,6 miliarde de dolari, calculata de noi la datoria reala de 1,7 miliarde”, a spus Tanasescu.
Bancile si investitorii romani, asteptati de o legislatie permisiva
Ieri a inceput practic procesul de negociere. Pentru stabilirea de comun acord a sumei de plata, care se va produce in primavara, o echip