Peste o saptamina, actionariatul Hotelului Athenee Palace Hilton va scoate la vinzare, prin negociere, cladirea in care se afla cel mai vechi hotel din Bucuresti. Cei sase actionari romano-francezi intentioneaza sa vinda hotelul de 5 stele cu aproximativ 17 milioane de dolari.
Companiile care doresc sa participe la licitatia pentru vinzarea unui simbol al Bucurestiului antebelic, Hotelul Athenee Palace Hilton, trebuie sa aiba ca obiect de activitate turismul (hoteluri, restaurante, baruri, agentii de voiaj), o cifra de afaceri de 40 milioane dolari in 2003, conturi auditate si certificare ISO 9001, arata anuntul de vinzare de actiuni prin negociere publicat de
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Valoarea nominala a actiunii este de 3.000 lei, mai arata anuntul de vinzare, iar licitatia va fi organizata pe 21 decembrie, la ora 11.00. Actionarii spera sa obtina cel putin 17 milioane de dolari pe cladire, afirma surse din piata.
Hotelul este detinut de societatea Athenee Phenix Group, infiintata in urma cu zece ani printr-o asociere intre o firma de stat (proprietar al hotelului), cu un om de afaceri roman (Mihail Circiog) si trei firme franceze, divizii ale grupului Vivendi. Actionarii Athenee Phenix Group SA, proprietarul hotelului, sint trei firme romanesti: SC Athenee Palace SA, C.M.C.
International, Hapcorp Romanian SA si trei franceze: Compagnie Immobiliere Phenix, Feal International si Etudes Generales Constructions Internationales. In 1996, inainte de relansarea hotelului, dupa investitii de 42 de milioane de dolari, actionarii au semnat un contract de management cu lantul international Hilton, pe o perioada de 20 de ani.
Astfel, cladirea istorica de linga Ateneu a devenit primul hotel romanesc operat de un lant hotelier international, iar acum este primul hotel de vinzare din Romania. @