Pentru a evita activarea clauzei de salvgardare, tara noastra trebuie sa indeplineasca 11 conditii la capitolele "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta"
In urma cu doua zile a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 12-a reuniune la nivel ministerial a Conferintei de Aderare a Romaniei la UE, reuniune care a confirmat indeplinirea, cu succes, a primei etape a calendarului de aderare: finalizarea negocierilor in 2004. Pe baza acestui rezultat, Consiliul European urmeaza sa confirme politic, maine, inchiderea negocierilor de aderare ale Romaniei la UE. Se va deschide, astfel, calea urmatoarei etape, la fel de semnificativa pentru parcursul european al Romaniei: semnarea Tratatului de Aderare pe parcursul Presedintiei luxemburgheze, din cursul primului semestru al anului 2005. Din delegatia Romaniei, condusa de ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana, au facut parte ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas, si ministrul delegat, negociator-sef, Vasile Puscas. Va prezentam mai jos declaratiile celor implicati in derularea acestor negocieri.
Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului:
Lupta contra coruptiei trebuie sa devina prioritatea absoluta a Romaniei
„Democratia este, evident, pe maini bune, in Romania. As dori sa felicit Romania si pentru declaratia facuta de OSCE prin care se afirma ca gestionarea generala a alegerilor s-a desfasurat in mod satisfacator. Alegerile au fost organizate mult mai eficient decat in primul tur de scrutin, din 28 noiembrie, asa ca acum asteptam validarea scrutinului de catre Curtea Constitutionala, fapt ce ar trebui sa aiba loc maine. Dar, mai presus de orice, as dori sa felicit Romania pentru progresul inregistrat in cadrul negocierilor de aderare si a inchiderii provizorii a negocierilor, pana la confirmarea acestui fapt cu ocazia reuniunilor care vor avea loc joi si vin