Istoria nastrusniciilor e asa de abundenta, incat nu cred ca o va putea scrie cineva. Cel mai mult m-au preocupat intamplarile in urma carora protagonistii si-au pierdut in mod stupid, viata. Bunaoara, regele Frantei Carol cel Rau, este cuprins brusc de un tremurat care nu-i mai trecea. Era in prima dimineata a anului 1387 si, se zice, suveranul tocmai se daduse jos din patul unei curtezane cu care a petrecut noaptea de ... revelion.
Ca sa-l salveze, valetul sau a luat un cearsaf, l-a imbibat bine in alcool (nu stim daca era natural sau contrafacut si nici din ce fusese distilat!) dupa care l-a cusut in chip de sac. Pentru ca n-a gasit un foarfece sau un cutit la indemana, a vrut sa taie capul sforii cu flacara lumanarii, care asigura iluminatul inainte de nasterea lui Ilici care a imprumutat numele sau inventiei lui Edison. De aici si pana la tragedia care l-a ucis ca pe un ars pe rug, pe bietul rege amorez n-a mai fost decat chestie de minute.
Intamplarea mi-a reamintit isprava unui coleg de scoala militara care, convins ca rumegusul imbibat cu petrosin, cu care spalam parchetul salii de clasa de la Sibiul meu cu epoleti, nu arde, a vrut sa ne demonstreze, aprinzandu-l cu bricheta. Nu numai ca ipoteza i s-a infirmat, dar a luat foc si el, si clasa si ... noroc ca erau multi, iar extintoarele cu spuma au functionat. (Am detaliat aspectul in "Dosarul Romida" volumul intai, al proiectatei trilogii "Amintirile unui terorist", aparut la "Timpolis"). Istoria nastrusniciilor e asa de abundenta, incat nu cred ca o va putea scrie cineva. Cel mai mult m-au preocupat intamplarile in urma carora protagonistii si-au pierdut in mod stupid, viata. Bunaoara, regele Frantei Carol cel Rau, este cuprins brusc de un tremurat care nu-i mai trecea. Era in prima dimineata a anului 1387 si, se zice, suveranul tocmai se daduse jos din patul unei curtezane cu care a petrecut noa