Majorarea dobanzilor cu 0,25 puncte procentuale pana la nivelul de 2,25 la suta decisa ieri de Rezerva Federala americana va determina cresterea dobanzilor pe piata internationala. De la inceputul anului, dobanzile la dolar pe piata interbancara internationala cum ar fi cea din Londra au crescut cu circa 1,5 la suta.
Daca in ianuarie, nivelul LIBOR la dolari (London Interbank Interest Rate) era de 1,22 la suta pentru imprumuturile pe sase luni, ieri acestea atingeau un nivel de 2,57 la suta. In tot acest interval de timp, dobanzile la euro au batut pasul pe loc: de la 2,16 la suta in ianuarie la numai 2,20 la suta in decembrie.
Intre cei care vor plati pentru aceasta majorare a dobanzilor se afla si romanii cu credite in valuta cu dobanda indexata dupa LIBOR. In Romania, majoritatea bancilor au incluse in oferta astfel de credite, mai ales in domeniul imprumuturilor ipotecare. Cei care au apelat la astfel de credite vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru plata ratelor.
Astfel, romanii care ramburseaza lunar la banca rate de 250 de dolari pentru credite pe 20 de ani, s-ar putea trezi ca trebuie sa scoata din buzunar cu pana la 135 de dolari mai mult daca dobanzile urca de la nivelul actual de circa 10 la suta la 11,5 la suta si sunt in primele luni de rambursare a creditului.
Cei care deja au rambursat mare parte a creditului vor fi mai putin afectati de cresterea ratei dobanzii pentru ca in ultimele luni de rambursare si datoria fata de banca este mai mica. Majorarea dobanzilor la creditele in dolari cu dobanda indexata poate fi insa compensata de scaderea cursului valutar.
Dealerii estimeaza ca, cel putin pana la sfarsitul anului, scaderea dolarului si a euro in fata leului este aproape sigura. Tendinta pare sa fie confirmata de evolutia pietei romanesti din cursul zilei de ieri. Leul si-a a