Tranzitia la sistemul european se incheie cu liberalizarea plasamentelor in lei si in actiuni. Acest moment poate da economiei un impuls fara precedent sau poate aduce haosul in piata financiara
Deschis la 12 iunie 2001 si inchis provizoriu la 7 aprilie 2003, Capitolul de negocieri privind libera circulatie a capitalului va produce anul viitor cea mai importanta modificare de profil din legislatia romaneasca. Aceea ca depozitele in lei vor putea fi facute si de cetatenii straini. De negociat, in afara de perioadele de tranzitie, nu prea a ramas nimic, avand in vedere ca pentru a deveni membru, Romania este obligata sa respecte regulile pietei unice.
Incepand din primavara anului viitor, strainii isi vor putea plasa banii in bancile romanesti, in depozite, titluri de stat sau actiuni.
Nivelul ridicat al dobanzii practicat acum de banci, in jur de 14%, va atrage cu siguranta capitaluri straine de un volum fara precedent, iar nerezidentii ar putea obtine randamente de 9 sau chiar 10% la dolari sau euro prin simpla plasare a banilor in sistemul financiar romanesc.
Riscurile ar putea aparea in momentul in care fluxurile speculative de capital s-ar retrage brusc, aducand dupa ele o prabusire a preturilor si o masiva devalorizare a monedei nationale.
Miscarea este simpla. Un strain sau o companie straina vine la inceput de an cu o suma pe care o plaseaza intr-un depozit bancar. La sfarsitul anului, la scadenta, isi recupereaza investitia plus 14 la suta dobanda. Bani care vor parasi tara, evident mai multi decat au intrat. De aici si deficitele majore de care se tem, pe buna dreptate, si analistii, si banca centrala.
Romania a acceptat integral acquis-ul
Romania a acceptat integral acquis-ul comunitar privind Capitolul 4 - Libera circulatie a capitalurilor, in vigoare la data de 31 decembrie 2001. Ulterior, a fost agre