Subiectul independentei Televiziunii si Radioului revine, dupa alegerile parlamentare si prezidentiale, in actualitate. Este doar continuarea unei vechi discutii pentru ca obedienta Televiziunii a fost condamnata constant de societatea civila
Subiectul independentei Televiziunii si Radioului revine, dupa alegerile parlamentare si prezidentiale, in actualitate. Este doar continuarea unei vechi discutii pentru ca obedienta Televiziunii a fost condamnata constant de societatea civila, de la manipularile grotesti din 1990 pina la manipularile ceva mai fine din ultimii ani. Dar daca pozitia societatii civile e clara, nu este foarte clar incotro tind pozitiile institutiilor publice: depolitizarea mass-media publice sau conservarea vechii politizari.
La doua zile dupa turul doi al prezidentialelor, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a cerut, printr-un apel public, respectarea independentei Televiziunii si Radioului publice. Apelul a fost imediat urmat de un comunicat al presedintelui TVR, Valentin Nicolau, care il sustinea de aproape. Prima intrebare care se pune este de ce se cere doar acum depolitizarea TVR, de ce nu mai de mult, cind puterea a abuzat de ea dupa bunul plac?
Apelul CNA este si un raspuns la scandalul declansat de Alexandru Costache. Cu toate acestea, el nu mentioneaza nici cenzura din TVR, a carei existenta este mai mult decit evidenta, nici deficientele grave ale televiziunilor in campanie. Printre acestea, disproportia foarte mare in spatiul alocat celor doi candidati principali la presedintie, Traian Basescu si Adrian Nastase, sau linsajul mediatic organizat de TVR pe 30 noiembrie. Apelul nu face decit sa continue linia CNA, care pe 28 noiembrie multumea public televiziunilor, pe un ton foarte optimist si laudativ.
Principiul depolitizarii televiziunii pe care insista CNA este unul corect, ca si reglementarile