Oras cu o istorie impresionanta, Buziasul a fost considerat, vreme de peste 50 de ani, "Perla Banatului". Extrem de cunoscut a devenit insa din 2 septembrie 1898, moment in care imparatul Franz Joseph a pus piciorul pentru prima data pe peronul Garii Buzias. De atunci, Buziasul a inceput sa fie cunoscut in Europa Centrala, atat pentru frumusetea lui, cat si pentru rolul curativ pe care il jucau apele minerale si emanatiile de gaze din zona.
"Buziasul a fost Raiul pe pamant. Parcul era de o frumusete rara, erau numai alei strajuite de o parte si de alta de pini, ca iti era mai mare dragul sa te plimbi pe acolo", au fost primele cuvinte pe care ni le-a spus Iosif Molnar, unul dintre cei mai pasionati pastratori ai traditiilor Buziasului. De altfel, cine doreste sa afle cum era Buziasul cu decenii in urma poate afla de la doi localnici care, de o viata, s-au preocupat ca istoria orasului sa fie cunoscuta asa cum a fost ea. Iosif Molnar impreuna cu un bun prieten, Adrian Moga, povestesc si astazi despre minunatiile care existau in Buzias, parte dintre ele putandu-le arata in fotografiile vechi pe care le-au strans de-a lungul vremii. "Am iubit orasul acesta si tot ce avea el mai de pret. Daca povestesc acum cuiva cum arata orasul cu zeci de ani in urma, probabil ca nu ma crede. Am o colectie de fotografii vechi pe care am strans-o cu mare grija, multe dintre cladirile vechi astazi nu mai exista, au ramas doar in pozele din albumul meu".
Cei doi amici isi amintesc cum, la inceputul anilor '20, Buziasul devenise renumit pentru apele sale termale, considerate un fel de leacuri miraculoase pentru vindecarea diferitelor boli. Statiunea era vizitata de protipendada din Timisoara, Budapesta, Viena si din alte orase ale Europei. "Pana in 1923, oaspetii erau luati de la gara cu trasurile. Din acel an au fost introduse doua trenuri - Gheorghe, care circula iarna si Etel