La initiativa profesorilor Aurelian Carstea, director, si a Elisabetei Zgripcescu, director adjunct, ai Scolii generale cu clasele I-VIII din localitatea Calimanesti, judetul Valcea, unitatea de invatamant a primit recent numele Serban Voda Cantacuzino. DANIELA SONTICA
GENERATII. Serban Cantacuzino (prim-plan), in fata bustului inaintasului sau, realizat de Gheorghe Adoc ISTORIC. In renumita statiune Calimanesti, care era foarte la moda in perioada interbelica, exista in 1933 o scoala veche cu 600 de elevi, inghesuiti in patru sali de clasa. Directorul de atunci, Nicolae Zamfirescu, unchiul actorului Florin Zamfirescu, fost elev al scolii de altfel, s-a decis sa construiasca o scoala moderna si incapatoare. Ministerul Instructiunii, Cultelor si Artelor din acea vreme a aprobat cererea, dar a precizat ca nu se pot oferi bani de la minister. El apelat la generozitatea unor personalitati, printre care si inginerul I.Gh. Cantacuzino, cel care prin lucrarile sale a introdus Calimanestiul in circuitul national prin executarea principalelor cai de comunicatie pe Valea Oltului. In 1939, scoala cea noua a fost inaugurata, dar in scurt timp, fiind razboi, aceasta a devenit lagar de prizonieri pentru familiile ofiterilor polonezi. In 1945, in moderna cladire a functionat Gimnaziul Unic Calimanesti.
FESTIVITATE S-au reunit pentru a sarbatori actul cultural numeroase personalitati - majoritatea sustinatori ai demersului - printre care: Serban Cantacuzino, Constantin Cantacuzino (care a si donat carti pentru biblioteca scolara), academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, profesor Georgeta Filitti, sculptorul Gheorghe Adoc, arhitectul Nicolae Vladescu, Marian Stefan, redactor la Magazin istoric, Ilie Amuzan, primarul orasului Calimanesti, Gheorghe Vieru, inspector general scolar, Alin Paunescu, inspector MEdC.
La initiativa profesorilor Aurelia