Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ultima data sa reduca dobanda de interventie cu 0,5 puncte, pana la 18,25% pe an, avand in vedere reducerea ratei inflatiei de la 14,1% la sfarsitul anului trecut la 11,1% la finele lunii septembrie. Astfel, cuantumul reducerii dobanzii de interventie din perioada iunie-octombrie a ajuns la trei puncte procentuale, iar rata dobanzii a atins nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent. Aceasta este a cincea reducere a ratei dobanzii de interventie din acest an.
Prima modificare din acest an s-a produs in luna iunie, aparent la presiunile din partea bancilor comerciale si a mediului de afaceri. Partizanii reducerii de urgenta a dobanzii de interventie indicau o rata lunara a inflatiei care scadea intr-un ritm record, coborand la 0,3 la suta in luna mai. BNR a actionat in acest sens, coborand dobanda cu 0,5 la suta de la 20,75% la 20,25%.
Nivelul de referinta 21,25%, care a trenat din ianuarie pana in iunie, a fost atins dupa ce BNR a majorat dobanda, in trei etape, incepand cu luna august a anului trecut, pentru a sustine procesul dezinflationist si a reduce deficitul de cont curent.
Desi inflatia permitea la acel moment o reducere mai consistenta a ratei de interventie, implicit a celei de referinta, BNR a explicat ca acesta a fost semnalul pe care l-a dat bancilor comerciale pentru reducerea dobanzilor la credite.
In afara de BCR care a redus dobanda cu un punct procentual chiar inainte de scaderea ratei de interventie, nici o alta banca nu a reactionat.
Lipsa de reactie a bancilor comerciale
Bancherii au spus ca este o reducere nesemnificativa, desi BNR a indicat destul de clar prin vocea guvernatorului ca acel semnal era doar inceputul unei serii de scaderi ponderate ale ratei de interventie. Lucru confirmat in lunile ce au urmat.
In luna iulie dobanda a scazut cu inca 0,75 pu