Ultima saptamana, marcata, pe de o parte, de negocieri privind formarea unei posibile majoritati parlamentare, iar pe de alta parte de amenintarea partidelor mici cu alegeri anticipate, ridica o noua problema la care strategii formatiunilor politice vor trebui sa raspunda: cine ar castiga si cine ar pierde de pe urma acestora.
Actualul partid de guvernamant ar avea serioase motive sa fie ingrijorat, dat fiind trendul negativ pe care s-a inscris PSD intre turul intai si turul doi al alegerilor prezidentiale, dar si opinia majoritara a romanilor potrivit careia presedintele si executivul ar trebui sa aiba aceeasi culoare politica.
Totodata, imaginea PSD ar putea fi afectata si de atacurile venite din partea presei si a celorlalte formatiuni, in special Alianta D.A. si PRM, care vor reprosa social-democratilor ca, prin politica dusa au cauzat declansarea de alegeri anticipate, numai pentru ca se agata de putere. Un alt element negativ ar putea fi reprezentat de transferul negativ de imagine pe care jocul dublu al PUR l-ar putea provoca.
Decizia presedintelui Ion Iliescu, posibil viitor presedinte al PSD, de a-l gratia pe Miron Cozma, va cantari si ea negativ, daca nu cumva chiar decisiv, in campania electorala.
In schimb, PSD ar putea ataca locomotiva Aliantei, pe presedintele Traian Basescu, pentru faptul ca, prin politica sa, a condus tara la anticipate.
De asemenea, social-democratii ar putea specula incapatanarea lui Basescu de a desemna un premier numai din partea Aliantei, prin care si-ar incalca neutralitatea prevazuta de Constitutie.
O alta situatie care ar putea fi exploatata de PSD ar fi o posibila implicare a lui Traian Basescu in campania electorala a Aliantei, prin care ar incalca Constitutia.
Basescu nu va mai putea fi locomotiva Aliantei
Principala problema cu care s-ar putea confrunta Alianta D.A. PNL-P