Ion Iliescu isi incheie mandatul cu un ultim act discutabil de clementa: gratierea lui Miron Cozma. Cu mai putin de o saptamana inainte de predarea mandatului prezidential, seful statului a semnat miercuri decretul de gratiere al liderului minerilor din Valea Jiului, condamnat la 18 ani de inchisoare in cazul mineriadei din 1991. Potrivit Constitutiei, documentul trebuie contrasemnat de primul-ministru, insa Adrian Nastase nu stia pana ieri de un astfel de act.
Legea fundamentala prevede, la articolul 94, litera d, ca presedintele acorda gratieri individuale, cu precizarea, la articolul 100, alineatul 2, ca decretul trebuie contrasemnat de primul-ministru.
"Am auzit, dar nu am informatii despre asa ceva si nu pot sa comentez", a precizat ieri Adrian Nastase. Decretul de gratiere a fost publicat ieri in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca Miron Cozma va fi liber in termen de cel mult 48 de ore.
Ion Iliescu a semnat documentul care-i reda libertatea liderului minerilor, multumindu-se sa-si motiveze decizia prin faptul ca gestul reprezinta "un ultim act de clementa". Asta dupa ce Miron Cozma apelase de doua ori la "bunavointa" sefului statului care a apreciat pedeapsa sa drept "exagerata", dar s-a ferit s-o gratieze pe motiv de inoportunitate.
"Este o decizie buna, de clementa. Gratierea nu ii schimba cazierul, nu-l disculpa de cele facute. Am primit numeroase solicitari si din partea celui inculpat si din partea unor organisme internationale si am lasat un timp de reflectie asupra acestui lucru. Am considerat ca este cazul sa apelam la acest act al gratierii, care nu inseamna disculpare. Gratierea este un act de clementa. A executat sapte ani din condamnarea respectiva, am primit si referinte de la Departamentul legislativ privind comportamentul sau la inchisoare. Se apropie finalul de mandat si am reflectat asupra unor chest