Furnizorii de produse medicale ameninta ca, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, vor inceta livrarile catre spitalele care au datorii la ei.
Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) sunt revoltati de faptul ca Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu au oferit ''pana la aceasta ora solutia pentru plata datoriilor spitalelor catre furnizorii de produse medicale, in valoare de 1.800 de miliarde de lei''.
Totodata, acestia sunt nemultumiti ca guvernul Nastase a alocat, la sfarsitul lunii noiembrie, din rezerva bugetara peste 600 de miliarde de lei, bani care au ajuns doar pentru plata salariilor angajatilor din sistemul sanitar si pentru utilitati.
Furnizorii de produse medicale atrag atentia viitorului guvern, ''indiferent de culoarea politica a acestuia'', ca din prima luna a anului 2005 nu vor mai furniza reactivi de laborator, material sanitar si dispozitive medicale catre spitalele cu datorii. ''Aprovizionarea cu produse medicale o vom relua numai dupa plata integrala a datoriilor'', spun reprezentantii asociatiei.
Conform AFPM, 90 la suta din spitalele din tara au datorii catre furnizorii de produse medicale pe perioada noiembrie 2003 - septembrie 2004.
Inca din luna iunie a.c., AFPM a atras atentia MS, MFP, CNAS asupra acumularii ''periculoase de datorii pentru contractele pe anul in curs'', insa au fost ''ignorati''.
La jumatatea lunii noiembrie a.c., reprezentantii MS si cei ai CNAS s-au intalnit cu conducerea AFPM.
Ministrul sanatatii Ovidiu Brinzan a declarat, la vremea respectiva, ca va discuta problema datoriei de 1.800 de miliarde de lei cu ministrul finantelor si va incerca sa gaseasca o solutie in cadrul ''unei sedinte de guvern''.
Ulterior, AFPM a protestat la Comisia Europeana pentru ''faptul ca