Dupa aproape cinci ani de cand cianurile deversate de o mina de aur in nordul Romaniei au urmat cursul Tisei din Ungaria, lasand in urma distrugeri ecologice, comunitatile din regiune raman sub amenintarea inundatiilor si poluarii industriale, conform unui raport eliberat de Programul de Mediu al Natiunilor Unite (PMNU).
Raportul arata faptul ca bazinul Tisei se regenereaza dupa accidentul care a implicat cianuri, iar fauna isi revine, in mare parte. Documentul sustine, insa, ca sunt necesare mai multe actiuni concertate pentru lupta cu amenintarile ecologice si nesiguranta, si recomanda o "Strategie de Dezvoltare Sustenabila Integrata" pentru intreaga zona a raului Tisa, care include Romania, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Serbia si Muntenegru.
Guvernul Romaniei nu sprijina proiectul
Rosia Montana
Potrivit unui comunicat de presa al “Radio Kossuth” din Budapesta, Speranta Ianculescu, ministrul roman al Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a declarat, la 20 noiembrie 2004, in timpul unei intalniri cu Miklós Persányi, omologul sau maghiar, ca Guvernul Romaniei nu sprijina darea in folosinta a exploatarii miniere de la Rosia Montana.
Gabriel Resources, o companie miniera canadiana, intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa, care presupune, printre altele, stramutarea involuntara a peste 2.000 de oameni precum si distrugerea unor situri arheologice si naturale unice. Inca de la inceputul sau, proiectul a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa la nivel local, national si international. Printre motivele invocate de opozanti se numara si folosirea cianurilor in procesul de exploatare. Organizatiile de Mediu au protestat impotriva transformarii regiunii intr-un "crater toxic, lipsit de flora si fauna".
Confruntandu-se cu incertitudini si datorii, Ga