In cazul unei protectii insuficiente impotriva frigului, mainile, picioarele, nasul, urechile si obrajii sunt alimentate mai putin cu sange si devin foarte sensibile, fiind posibila aparitia degeraturilor, care se disting prin dureri, pierderea sensibilitatii in partea corpului atinsa, o culoare rosiatica ce se schimba intr-una palida si uneori prin aparitia unor basici.
In general, iarna, din cauza temperaturilor foarte reduse si a consumului mic de vitamine din alimentatie, pielea are nevoie de o ingrijire aparte. Mai ales femeile trebuie sa foloseasca un lapte de corp puternic nutritiv si o crema de maini, precum si suplimente de vitamine.
Daca plecam iarna la drum este bine sa prevenim efectele temperaturilor scazute folosind branturi termoizolante, iar daca picioarele au suferit de pe urma frigului trebuie tratate cu bai calde cu sare si uleiuri esentiale si revitalizante. Degeraturile sunt foarte periculoase si trebuie tratate cu atentie, folosind creme antiseptice si cicatrizante, dar trebuie neaparat si un consult medical. In cazul unei degeraturi locale, miscati membrul degerat, incalziti-l printr-o baie calda in jur de 30 minute si mai ales nu spargeti basicile. In cazurile grave, cand partea de corp degerata este insensibila, palida si dura, trebuie de la inceput tratata ca si degerarea generala, care poate aparea daca cineva este prins de o avalansa sau dupa ce a cazut in apa foarte rece pe timp de iarna. Degeratura se poate recunoaste dupa: raceala pielii si tremurat, oboseala, dureri ale muschilor si membrelor iar, in cazurile grave, chiar pierderea cunostintei.
Persoana inghetata de frig trebuie protejata de umiditate si de vant, incalzita de la mijloc spre membre si trebuie sa-i fie administrate bauturi calde.
In cazul unei protectii insuficiente impotriva frigului, mainile, picioarele, nasul, urechile si obrajii sunt aliment