Misia - "Singura cale prin care ma pot salva este sa urc pe scena si sa cant".
Dupa concertele Cesariei Evora si ale orchestrei Budapest Gypsy Symphony, Fundatia Culturala "Aurel Mitran" si-a incheiat "stagiunea" 2004 prezentand publicului romanesc un alt nume primit cu respect pe scenele lumii. Considerata de multi urmasa Amaliei Rodrigues, Misia are la activ sapte albume, pe care interpreteaza, cu vocea-i de exceptie si prin prisma personalitatii sale puternice si novatoare, muzica traditionala portugheza, fado. Proaspat decorata, cu doua saptamani inainte, cu "Marea Medalie Rosie", cea mai importanta distinctie pariziana, cantareata portugheza a sustinut in Romania doua concerte primite cu entuziasm pe scena Teatrului "Sica Alexandrescu" din Brasov (4 decembrie) si a Salii Palatului (6 decembrie)
Cu un tata portughez si o mama catalana, viitoarea ambasadoare a fado-ului s-a nascut la Porto. Bunica ei era actrita de vodevil (Misia face un semn cu mana prin aer si spune zambind: "Ce frivol!"), iar mama - dansatoare. Dans clasic spaniol. Aptitudinile lor artistice nu au ajutat-o pe Misia sa pastreze amintiri prea placute din copilarie. "Pana la sase ani, am crescut intr-un internat. O vedeam pe mama de doua ori pe an, era tot timpul plecata in turnee prin Europa, cu sase valize si doi caini dupa ea. Poate de aceea mi-am dorit sa urc pe scena, pentru a umple acel gol afectiv, pentru a ma simti iubita."
Atunci cand a ales, fascinata de cantareti autentici, cu vocile ragusite de varsta si de fumul cluburilor si al restaurantelor, sa cante fado, aceasta muzica trecea printr-o perioada tulbure. Nimeni nu-i gasea vreo valenta comerciala si, in plus, fusese compromisa de regimul dictatorial, ce o folosise in campanii ideologice gen "suntem saraci, dar fericiti!".
Pasiunea pentru fado s-a nascut din intamplare, pe strada, dupa ce