- Domnule Florian Mihalcea, la 15 ani de la Revolutia din Decembrie 1989, Ion Iliescu si-a trimis in Timisoara un sol: Miron Cozma. Cum ar trebui sa perceapa acest gest cei care au luptat in Decembrie '89 pentru prabusirea comunismului in Romania?
- Asa cum au si perceput, de altfel. Eu am vorbit cu mai multi revolutionari despre ceea ce s-a intamplat. Toti cei cu care am vorbit si-au exprimat revolta fata de acest gest si fata de faptul ca Miron Cozma a ajuns in Timisoara. Daca ne amintim bine, Miron Cozma si-a manifestat dorinta de a aduce minerii la Timisoara inca din 1990, cand a fost elaborata Proclamatia de la Timisoara, insa atunci nu s-a depasit stadiul de zvon. Iata ca Miron Cozma s-a tinut de cuvant si a venit, totusi, la Timisoara intr-un moment important pentru oamenii de aici, pentru eroii Revolutiei.
- Potrivit Codului Penal, orice crima se prescrie la 15 ani dupa comiterea ei. Va ramane episodul Decembrie 1989 asociat cu ideea de crime fara criminali?
- Nu cred ca exista un astfel de pericol. Aceasta prescriere dupa 15 ani se suspenda in momentul in care exista demarata o actiune judecatoreasca impotriva unui potential infractor. Acest lucru inseamna ca, in toate procesele care sunt deja pe rol, toate procesele in care s-a facut ceva, chiar si o simpla cerere, termenul de prescriere se suspenda pe perioada procesului pana la solutionarea cazului. Majoritatea proceselor care ii privesc pe cei care au participat la represiunea Revolutiei de la Timisoara fie sunt pe rolul instantelor, fie in cazul lor exista dosare la Parchetul Militar neajunse inca pe rolul instantelor. Deci, toate aceste procese isi continua cursul firesc, in asa fel incat am motive suficiente sa nu ma tem ca pana la urma cei responsabili de crimele de la Timisoara vor ramane nepedepsiti si nici nu ma tem de aceasta prescriptie.
- Lotul de gratieri in care cap de lis