Oferta producatorilor si comerciantilor de delicatese culinare pentru aceste sarbatori este foarte bogata si variata. Caltabos, toba, lebar, sarmale, muschi tiganesc, salam de caprioara, pastrama de Oferta producatorilor si comerciantilor de delicatese culinare pentru aceste sarbatori este foarte bogata si variata. Caltabos, toba, lebar, sarmale, muschi tiganesc, salam de caprioara, pastrama de urs, carnati de mistret, caracatita sau icre de Manciuria - toate acestea pot fi gasite pe alese in rafturile magazinelor. Preferintele romanilor se indreapta insa, dupa cum spun producatorii, tot mai mult catre specialitati, acestea luand locul mezelurilor traditionale pe masa de Craciun. "Fabricile de mezeluri produc in aceasta luna toba, lebar si caltabosi, care au mare cautare de Sarbatori, dar romanii au inceput sa cumpere mai ales specialitati, preferand sa dea mai multi bani, dar sa aiba ceva deosebit pe masa. Pentru salamul de Sibiu, cererea este mai mare decat putem noi oferi spre comercializare, mai ales ca fabricarea acestui produs necesita o perioada de circa trei luni. La specialitati precum muschiul file, jambonul, kaizerul, vanzarile se dubleaza in aceasta perioada fata de celelalte luni ale anului", ne-a precizat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. Unii romani au prins chiar gustul unor produse aparte - cele din carne de vanat, inexistente practic in meniu in urma cu cativa ani. "Daca, in urma cu doi-trei ani, mezelurile din carne de vanat nu erau cunoscute si aproape nu existau pe piata, acum pot fi gasite atat in marile magazine, cat si in restaurante. Pentru ca, de Sarbatori, fiecare doreste ceva mai special, indiferent de efortul financiar pe care il presupune, produsele din carne de vanat au mare cautare, desi nu sunt accesibile oricui. In urma cu doi ani, se producea mai putin de un sfert din cat se fabrica acum, iar in perioada Sarbat