Privita din exterior, Serbia este impunatoare, ostentativa. Daca patrunzi in interior, insa, imaginea se schimba in mod dramatic. Privita din acest unghi, Serbia nu este sub nici un aspect o mare putere la scara balcanica. Sarbii isi considera propria natiune drept o lucrare nedesavarsita inca, arata Financial Times.
Tarile vecine ale Serbiei, cat si mare parte a restului lumii, tind sa priveasca aceasta tara cu 8 milioane de locuitori, cea mai mare dintre fostele republici iugoslave, din perspectiva experientelor de agresiune militara din ultimul deceniu.
Sub regimul lui Slobodan Milosevici, fostul presedinte iugoslav, Serbia a devenit cunoscuta drept tirania din Balcani.
Asemeni bisericii Hram Svetog Save, una dintre cele mai mari biserici crestin-ortodoxe, a carei constructie a fost inceputa in 1935, dar nu a fost terminata inca, Serbia este un loc in care timpul a stat.
Implicarea sa in razboaiel regionale din anii '90 a rezultat din imposibilitatea crearii unei Iugoslavii post-comuniste, democratice.
Odata inlaturata dominatia comunista, natiunilor li s-a permis din nou sa-si aminteasca propria istorie si sa-si urmareasca propriile interese nationale. Consecintele au fost dezastruoase.
In prezent, Serbia este mai libera decat oricand sa-si construiasca o identitate politica, sociala si economica cu adevarat independenta.
Republica progreseaza cu pasi marunti. In acest an, legislatorii au votat pentru reinstituirea drapelului de dinainte de regimul comunist, un element ce confera oamenilor un important sentiment de identitate.
Printului Karadjordjevici, ce fusese exilat in Marea Britanie, i s-a permis sa se stabileasca din nou cu familia in Palatul Regal din Belgrad. Prim ministrul Vojislav Kustunica se bucura de sprijinul unui partid monarhist in cadrul coalitiei aflate la guvernare. Biserica ortodoxa, o institutie