In perioada imediat urmatoare, Jandarmeria, Pompierii Militari si Protectia Civila se vor restructura. Daca Jandarmeria Romana va fi reorganizata dupa modelul Politiei, in cazul celorlalte doua, se poate vorbi despre o unificare, din cauza unor paralelisme intre cele doua institutii.
Miscarea aceasta inseamna, insa, si alte fonduri pe care Ministerul Administratiei si Internelor le va inghiti din bugetul public. Si ne gandim doar la retiparirea documentelor folosite de aceste institutii, care, peste putin timp, vor avea alte antete.Doi in unu la "Urgente" De la 1 ianuarie 2005, Grupul de Pompieri Militari "Banat" se va uni cu Protectia Civila Timis, formand o noua institutie : Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Banat" al judetului Timis.
"Noua organizare are in vedere, in primul rand, o eficientizare a muncii in situatiile de urgenta, si eliminarea unor paralelisme, avand in vedere ca in unele situatii pompierii si cei de la Protectia Civila aveau atributiuni oarecum identice. In plus, noua structura va fi una moderna, similara cu institutiile pentru situatiile de urgenta din Uniunea Europeana", motiveaza aceasta decizie colonelul Mihai Benga, seful Grupului de Pompieri Militari "Banat" Timis.
Noua organizare nu inseamna, insa, restructurarea in randul cadrelor celor doua institutii. "Nu va ramane nimeni pe drumuri, nu se pune problema sa fie dati oameni afara. Personalul care a lucrat la Protectia Civila va trece automat la noua institutie formata, iar cadrele vor fi redistribuite pe functii", mai spune colonelul Mihai Benga. Si pentru ca se doreste o profesionalizare si in acest domeniu, spun Pompierii Militari, inca de anul viitor se va trece la angajarea de personal calificat, urmand ca, pana in 2006, sa se renunte la militarii in termen, dupa modelul Politiei de Frontiera si al Jandarmeriei. Se are in vedere, de asemenea, si o dotare mai