"In contextul unei cresteri a productiei de vin la sase milioane de hectolitri in acest an, comparativ cu 5,4 milioane de hectolitri in 2003, cifra de afaceri totala a sectorului in 2004 se cifreaza la aproximativ 300 de milioane de dolari", a precizat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Totodata, in 2004, Romania a exportat 420.
000 de hectolitri de vin. Valoarea totala se ridica la circa 25 de milioane de dolari, insa reprezentantii PNVV considera ca, in comparatie cu 2003, anul acesta exportul este superior din punct de vedere valoric datorita scaderii ponderii vinului vrac. Principalele destinatii ale vinului romanesc au fost, in 2004, Germania, Marea Britanie, Israel si Republica Moldova.
Sprijinirea producatorilor si exportatorilor s-a facut prin eliminarea banderolei fiscale si a accizei la vinurile normale si reducerea accizei la vinurile spumoase si spumante. Alte masuri au fost acordarea primei de export la vinurile romanesti in cuantum de 4.
500 lei pe sticla de 750 de mililitri, eliminarea barierei comerciale prevazute in vechiul Cod Fiscal prin fixarea de preturi minime la alcool, bauturi alcoolice si distilate. Potrivit lui Ovidiu Gheorghe, diminuarea si eliminarea accizelor au afectat in mod pozitiv nu atat piata vinului, cat politica de investitii a producatorilor de struguri si vin din Romania.
Patronatul considera ca, pe viitor, principalele masuri in vederea dezvoltarii sectorului vitivinicol sunt modificarea, completarea Legii vinului si reducerea la cota 0 a accizei la spumant si spumos.
"In contextul unei cresteri a productiei de vin la sase milioane de hectolitri in acest an, comparativ cu 5,4 milioane de hectolitri in 2003, cifra de afaceri totala a sectorului in 2004 se cifreaza la aproximativ 300 de milioane de dolari", a precizat Ovidiu