La tara, Ignatul este considerat o adevarata sarbatoare pentru ca atunci toata lumea e prietena cu toata lumea, iar vinul si snoavele curg girla. Galateanul Victor Tomescu povesteste ca taie in fiecare an un porc de Ignat. ?E o zi pe care o asteapta toata familia. Animalul se taie dimineata, in zori, si e treaba barbatilor. Porcului i se pune sirma in nas, iar picioarele se leaga cu sirma. Cred ca n-o sa ma luati acum cu protectia animalelor, hai sa fim seriosi, ca la tara se taie asa porcul de cind lumea. Se injunghie in inima, sa moara repede?, ne-a declarat, ferm, barbatul. ?Toata lumea face la fel pe-aici, la Ivesti. E un obicei care e urmat cu sfintenie. Se pirleste apoi in paie sau cu arzatoare cu gaz. Se pune porcul pe un pat de scinduri si se rade cu cutitul de rapan, se freaca cu apa oparita si cu o perie din radacina. Se pune malai pe porc, sa i se moaie soricul?, a explicat Victor Tomescu. ?Copiii calaresc porcul, asa e traditia. Dupa aceea i se face porcului sfinta cruce in crestet. Sa i se linisteasca sufletul, de aia i se face cruce?.
Porcul e injunghiat de ?chirurg?
?Chirurgul? e cel mai priceput om din sat. E cel care transeaza porcul. ?In fiecare sat sint citiva oameni foarte priceputi la transat. Ca, daca nu te pricepi, strici totul?, explica Matei Vasile, caruia i s-a dus vestea si in satele vecine Ivestiului. ?I se scoate capul porcului, apoi e despicat de la burta. I se scot suncile, muschii, cotletele. Carnea se lasa 24 de ore la aerisit, afara, in ger, sa se racoreasca. Apoi porcul e transformat in halci de carne taiate cu arta?, detaliaza ?chirurgul?. Din acest moment, intervin femeile. ?Asta dupa ce s-au dres ei bine cu tuica fiarta si vin?, zimbeste Catinca, nevasta lui Victor Tomescu. ?Spalam carnea, o aranjam, cum se spune. Se prajesc jumarile si se pun la borcan, in untura. Din cap si din picioare se fac racitur