Incepand din acest an, autorizatia acordata asiguratorilor pentru practicarea asigurarilor de raspundere civila auto are valabilitate pe perioada nedeterminata, putand fi retrasa sau suspendata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in conditiile legii, arata portalul specializat www.1asig.ro. Cat priveste conditiile de autorizare pentru RCA, noutatea in acest an a constituit-o cerinta CSA ca asiguratorii sa dispuna de dotare cu tehnica de calcul si software care sa permita tinerea unor evidente detaliate privind politele RCA, cat si capacitatea comunicarii prin Internet a acestor informatii catre baza unica de date. Potrivit unui comunicat al CSA, este posibil ca, in cursul acestei zile, Consiliul CSA sa aprobe lista societatilor de asigurare care vor fi autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.
Pentru a fi autorizati sa vanda polite RCA, companiile de asigurare trebuie sa dispuna de o retea teritoriala formata din cel putin o unitate, in fiecare judet, cat si de personal specializat in activitatea de constatare si de lichidare a daunelor auto pentru fiecare unitate. Totodata, la cel putin una dintre sucursale sau agentii din fiecare judet trebuie sa se poata efectua plata despagubirilor. Spre deosebire de anul trecut, CSA nu a mai impus asiguratorilor, printre conditiile de autorizare, sa practice de cel putin 4 ani asigurarea facultativa de autovehicule. Surse din piata ne-au declarat ca anul acesta ar putea fi autorizate mai multe companii pentru a vinde polite RCA fata de cele 15 autorizate anul trecut, avand in vedere ca normele in vigoare reglementeaza prelungirea automata a valabilitatii politelor RCA.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, reunit in sedinta de ieri, a autorizat sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila auto cu valabilitate pe teritoriul Romaniei (RCA), urmat